santenkraam.punt.nl
halve manen

'Zelfgebakken croissants morgenochtend, zou dat niet geweldig zijn?', mijmerde Rinke. Heel erg geweldig leek me en ik pakte er m'n kookboek bij. Hum. Ingrediënten bij elkaar, 1 uur in de koekkast, deeg rollen, vouwen, boter er tussen, nog meer rollen en vouwen, deeg weer een uur in de koelkast, weer rollen, driehoekjes snijden, tot croissants rollen, anderhalf uur laten rijzen en dan in de oven. Poef. Tijdrovend klusje voor het ontbijt. Om 4 uur opstaan dan maar. Of op zaterdagavond ze al maken.
Maar jammerdebammer, bekken en been waren finaal naar de kloten zaterdagavond, dus meer dan in bad en in bed liggen zat er niet in. En om daar nou deeg te gaan rollen... 
Vandaag is een betere dag en we besloten alsnog het avontuur aan te gaan. Niet om 4 uur, maar op een wat christelijker tijdstip. (Hoezo wordt dat eigenlijk een christelijk tijdstip genoemd, had Christus het niet zo op vroeg opstaan?) Dan maar croissantjes bij een late lunch. 
 
Even een paar dingen waar ik achter kwam tijdens het maken van de croissants:
 
- door croissants gaat veel boter. Heel veel boter. 300 gram roomboter voor 16
  croissants, dat is dus meer dan een pakje.
 
- het rollen van croissantdeeg is echt waanzinnig leuk. Zo leuk dat ik 't misschien wel
  wat te vaak deed, ik kon niet meer stoppen met rollen, vouwen, rollen en vouwen. 
 
- misschien is anderhalf uur in de zon rijzen wat veel van het goede voor croissants.
 
- je kunt je peuterdochter beter haar handjes op haar rug binden als je je croissantjes
  laat rijzen. Kan ze er niet gillend van plezier met vlakke handjes op slaan. 
 
 
Kijk, hier dacht ik nog dat het allemaal wel goed zou komen.
 
 
Uiteindelijk hadden wij dus om een uur of 3 een lading... 'Platjes!', zei Nisse. Ze pasten wel erg leuk bij het door Daan van Maandagdaandag gedrukte hemd.
 
 
 
 
 
En ze waren.... ehm... niet zo lekker.

Reacties

Dionne op 10-07-2011 18:12
NIet geschoten is altijd mis. Maar inderdaad, het zou erg goed aan het in de zon kunnen liggen. Rijzen gaat beter in het donker. Vochtige theedoek erover heen.
 
Maar wel een mooi maantje. Als was ie dan niet lekker.
wien op 10-07-2011 18:13
Jamner! Onderstel wel weer beter vandaag dus?v>
Tijmen op 10-07-2011 18:17
Haha, die laatste zin! Wat jammer. Maar de voorpret maakt waarschijnlijk wel een hoop goed.
sanneke op 10-07-2011 18:35

@ dionne: dat onthoud ik voor de volgende keer, ik heb er nog een paar ongerezen in de vriezer liggen.

@ wien: ja, vanmorgen nog met pijn opgestaan, maar bloed wat verdund en nu gaat het weer goed.

@ tijmen: ehm, ja. Ik kon er om liegen, maar ze waren echt mislukt. :)

daan op 10-07-2011 18:38
Kom maar snel in ons lekkere Maantje bijten :-)
Jannie op 10-07-2011 18:48
Hahaha, zo heb ik ook echt een hele middag doorgebracht. Vouwen, rollen weer in de koelkast en weer vouwen. De croissants zagen er prachtig uit. Totdat we ze oppakten... ze waren ongeveer 3x zo zwaar als normaal en smaakten naar hele zware witte bolletjes.
nicolekebolleke op 10-07-2011 19:16
Buiten het feit dat je op de laatste foto heel erg op mijn schoonzusje lijkt, wat jammer!! En zo veel werk!
Marieke op 10-07-2011 19:16
Ik had geen idee dat het maken van een croissantje zoveel vergt. Jammer dat ze niet lukten.
Esther op 10-07-2011 20:06
Haaaahaha, ik moest echt heel hard lachen om die laatste zin :) En dat is ook wat waard toch?
Anoesjka op 10-07-2011 20:24
Het ermee bezig zijn was fijn, het weer heerlijk, de vorm prachtig. En dat ze niet zo lekker waren? Ach...oefening baart kunst, volgende keer beter!
sanneke op 10-07-2011 20:26

@ maandagdaandag: nog voor het eind van deze maand! Hiep hoi! :)

@ jannie: ah, ik ben dus niet de enige bij wie de croissants mislukten. Doet me deugd. :)

@ marieke: in het vervolg zal ik ieder bakkerscroissantje met heel veel eerbied eten.

@ esther: jazeker! :) 't Is dat we ook echt veel lol had gemaakt in het bereidingsproces.

sanneke op 10-07-2011 20:27
anoesjka: wij hadden een perfecte dag, mislukte croissantjes of niet.
sanneke op 10-07-2011 20:28
@ nicole: jouw schoonzusje? Dan wil ik nu wel een foto zien natuurlijk!
Margje/Toet op 10-07-2011 23:08
Ach, ik las het stukje en dacht; Wauw, wat goed bezig zeg! En dan dus geen lekker resultaat? Zonde! Het levert wel een leuk logje op!
ibendebiben op 10-07-2011 23:31
Dammit woman, wat is er mis met good old Danerole?
sanneke op 11-07-2011 15:43

@ margje: ah ja, jammer, maar ik had er geen slechte dag om hoor. 't Maken was leuk.

@ ibendebiben: ik ben principieel tegen Danerole. Met die rare openscheurblikjes. Nee hoor, da's niet waar. Al eten we die niet vaak, want die van Bonne Maman zijn veel lekkerder. Maar duurder, dus eten we die eigenlijk ook niet zo vaak. Het komt er eigenlijk op neer dat we gewoon nieuwsgierig waren of je die dingen zelf zou kunnen maken. En daar hebben we antwoord op. :)

janine op 11-07-2011 15:50
Hmm, jammer!Ik had zo gedacht dat het jullie wel was gelukt na die lekkere taarten van vorige week! :-)
(En ja, dat verhaal over die te zware, niet echt smakende zelfgemaakte croissants kwam me helaas erg bekend voor... :-(  Gelukkig zijn bakkers in Duitsland op zondag open...:-)  )
helen op 11-07-2011 20:13
o jee, platjes...nou ja, wel leuk dat je het maken van het bladerdeeg leuk vond, misschien dan een keer iets anders van maken? En ik koop het ook kant en klaar hoor. Maar ja, ik kan dan ook niet goed bakken!
Roos op 11-07-2011 21:44
Wij hebben de allerallerallerlekkerste croissantjes altijd binnen handbereik ( wat een geluk) bij bakkerij Mediterranee in Amsterdam. Op zondagochtend vroeg snel op de fiets een zak nog warme croissantjes halen en die dan thuis inbed opeten... Over perfect dat gesproken ;) Maar het was leuk jullie bakavontuur en plezier te kezen!
Roos op 11-07-2011 21:45
Ehm ' perfect day' bedoelde ik natuurlijk! ( maar iPhone besloot anders)
sanneke op 11-07-2011 21:47
@ roos: jouw Iphone heeft het ook meer op kezen dan op lezen. :) Maar zalig, zo'n goeie bakker binnen handbereik. Woonde ik nog in Amsterdam, was ik geregeld te vinden bij bakkerij Paul Année in de (ik meen) Runstraat. Oooh, jamjamjam!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl