santenkraam.punt.nl
morgentoilet
 
Net zoals de dame op het schilderij 'Vrouw maakt haar toilet' (waarmee niet werd bedoeld dat ze een aan haar wc aan het sleutelen was) trek ik elke dag mijn kous aan en uit. Grappig bij dit schilderij is dat je je toilet doorgaans 's ochtends maakt, terwijl de dame toch duidelijk haar kous uit trekt en dat doe je meestal aan het eind van de dag. Waar je dat aan ziet? Duhuh, aan die moeten in haar benen natuurlijk. Hoe mijn been er 's avonds uit ziet, je wil het niet weten. Misschien had de dame wel net zo'n nare kous als ik, dat je die strepen de volgende ochtend gewoon nóg in je been ziet staan. Ik hoop het niet voor haar.
 
Ik mocht vandaag naar de orthopeed voor een nieuwe kous, of hoei! luxe! misschien zelfs wel twee, kan ik afwisselen. Ik doe nu al vanaf half juli met één en dezelfde steunkous, je kunt je misschien voorstellen hoe dat ding er nu aan toe is. Toen ik mevrouw de orthopeed mijn gekousde been liet zien, riep ze meteen uit: 'Oh nee! Die kous zit afschuwelijk!'. 'Fijn dat u er ook zo over denkt,' antwoordde ik. Want inderdaad, het ding zit vreselijk. Hij moet aan, dat weet ik, want echt, ik kan niet zonder. Vannacht ben ik 2 minuten uit bed geweest zonder kous, waar ik vervolgens een uur spijt van had, want crisis, wat deed dat been zeer. Die kous, die moet, dat is duidelijk. Helaas is het een soort van martelwerktuig. Kijk, zo ziet mijn gekousde knieholte er uit:
 
 
 
Fraai hè? De kous is dik en strak en zakt af en dan krijg je dit. Dat snijdt dus heerlijk. Als de kous uit gaat, ziet mijn been er nog praktisch hetzelfde uit als op de foto, maar dan met felrode plooien i.p.v. kousenbubbels. Mijn bovenbeen wordt afgekneld door de altijd terugrollende rand van de kous en stel je even voor, één laag van dit fijne materiaal knel de boel al lekker af (wat ook de bedoeling is), maar gaat het dubbel zitten, dan heb je dus ook dubbele druk. En aiaiai, dat is niet fijn! Dat levert diepe roodpaarse striemen op. Gelukkig snapte mevrouw de orthopeed dat ook. 'Hm, zei ze, deze is zeker aangemeten door een man. Het is de goede maat (small +, waar ik zeer tevreden over ben, ik heb dus slanke lange benen), maar die kous is flut. Mannen kijken alleen maar naar wat praktisch is, deze had ie zeker nog liggen.' Inderdaad, precies zo was het gegaan. En nu bestelt ze een nieuw type kous voor me. Een fijne zachte die goed ademt en daardoor niet zo warm is, met een soort gordeltje over de heup, waardoor hij er vast bijzonder fraai uitziet, maar in elk geval niet afzakt en voor nare moeten in mijn been zorgt. En ze komt 'm nog bij me thuis afleveren ook! Tjonge, mijn dag is weer goed!

Voor de rest heb ik geen overeenkomsten met de dame op het schilderij trouwens. Nou ja, dame, dame....Heeft u nog trek in een lesje iconologie? Ik ben gek op iconologie, het lezen van symbolen in schilderijen. De schoenen op het schilderij staan normaal voor huiselijke harmonie, die was bij de dame op het schilderij dus ver te zoeken, zo achteloos als ze ze uit gesmeten heeft. De hond staat voor trouw, maar die ligt mooi te slapen. Het woord kous werd in de zeventiende eeuw wel gebruikt voor vagina. En het is geen toeval dat die kous zo dicht bij de pispot is afgebeeld. Vrouwen van lichte zeden werden piskousen genoemd. Niet zo mooi dus...

Reacties

janneman op 27-10-2008 14:21
lachen die icono nogwattes, zo leer je nog eens wat. Met zulke kennis is het heel anders schilderijen kijken.
 
die steunkousen, beroerd hoor. Zie geregeld wat er kan gebeuren, als ze niet zitten zoals ze zouden  moeten.
Ben benieuwd naar die andere. 
Octavie op 27-10-2008 14:29
Ah, dan ken je ook vast het iconografisch handboek van Hall wel. Mijn favoriet! En bah, die kous. Gelukkig krijg je nu een fijne nieuwe!
Astrid op 27-10-2008 15:30
Goed man, een nieuwe kous! Hopelijk bevalt ie een stuk beter dan deze. Wat balen trouwens dat je nog steeds zoveel last hebt als je hem even niet aan hebt!
 
En gezien het beroep van de dame op het schilderij is het ineens niet zo gek dat ze pas 's ochtends haar kousen uitdoet toch...
santenkraam op 27-10-2008 15:36
@ janneman: je ziet zo veel meer in schilderijen als je ze kunt 'lezen'.
 
@ oc: nope, ik heb 'm niet, maar ik WIL 'm wel! Dus als iemand mij heel graag een cadeautje wil geven, schroom niet!
 
@ astrid: ja, dat is best balen ja, vandaar dat de huisarts zich nog maar af vraagt of het wel goed gaat als ik straks in januari over mag stappen naar een korte kous. Nou ja, dat duurt nog een paar maanden. En inderdaad, het is dubbel suggestief door de naam ochtendtoilet.
santenkraam op 27-10-2008 15:38
nogmaals @ astrid: oh, dat moet ik uitleggen: er is een schilderij dat erg op deze lijkt en dat heet 'ochtendtoilet', eigenlijk vind ik dat mooier, maar ik kon er alleen hele kleine plaatjes van vinden en dan zag je die moeten niet zo goed.
Cyriel op 27-10-2008 15:52
Mooi, man, wat er allemaal uit zo'n schilderij spreekt, dat niks zo maar geschilderd is.
Marieke op 27-10-2008 19:43
Ze heeft wel een heel schoon jasje aan.
 
Maar je krijgt nu een kous met een jarretelletje?
 
En Hall staat natuurlijk bij mij in de kast. Ik pak hem er nog wel eens bij.
santenkraam op 27-10-2008 19:52
@ marieke: schoon hè? Vast zelf bij elkaar verdiend (gniffel). En dat jarretelletje, eh, ik denk dat je je er nu toch meer bij voorstelt dan dat het is. Aan de andere kant: ik heb ook werkelijk geen idee hoe het er uit ziet.
Toaske op 27-10-2008 20:04
Oh la la, dat wordt een sexy kous dus!
Mijn oma had altijd zo'n soort ding om haar arm en ook zij vond het af en toe hartstikke zwaar om dat ding om te moeten hebben.
 
Logje hieronder: your house is a very, very, very fine house!
wien op 27-10-2008 20:24
Iemand die er verstand van heeft en dan vooral ook met jóu mee denkt, fijn! En San, wil jij mijn CKV lerares worden? Haha, dat soort dingen (die iconologie), super interessant, maar ik heb er geen kaas van gegeten.
Suzanne op 27-10-2008 21:46
Je mag/kunt dan nog niet voor de klas staan, mij heb je vandaag een heel nieuw woord geleerd. Ik kende het woord ''moeten'' helemaal niet in deze context, als zelfstandig naamwoord. Dacht eerst dat je in de tekst een steekje had laten vallen, maar zag daarna natuurlijk wel wat ''moeten'' moeten zijn,...
santenkraam op 27-10-2008 21:49
@ suzanne: ik leerde 'm van Jan Wolkers. Ik las ooit dat hij een kussentje achter op zijn bagagedrager had gelegd, zodat zijn kersverse bruid zich niet de moeten in d'r reet hoefde te hobbelen. Zíjn woorden hoor! 
Tiene op 27-10-2008 21:52
Goh, wist je überhaupt dat er verschillende soorten van die kousen bestonden? Fijn dat er een betere in aantocht is!!
 
En wat je allemaal over dat schilderij weet te vertellen: heel boeiend!
 
Wat betreft je huis: heeeeeeeeeerlijk! Ik haat van die Zen-huizen waar niks ligt en staat en die altijd, maar dan ook altijd opgeruimd zijn. Bah!
Suzanne op 27-10-2008 21:52
Dat zou Jan toch zeker goed doen, dat jij zijn ''moeten'' zo in ere houdt,...
sjakkie op 28-10-2008 09:51
Hoi!
 
Ook jou wil ik even laten weten dat ik inmiddels trotse moeder ben van nog een zoon!!!
Hij heet Matthijs en hij is 17 oktober geboren.
Het gaat gelukkig allemaal goed met hem en ons. Ik vind het vooral alleen maar genieten tot nu toe. En wat is dat een luxe (besef ik weer extra als ik denk aan jou en het stuntelen met die rotte steunkousen)!
 
FijndatNeeltje groeit enbloeit!
 
Groetjes van Jacqueline
santenkraam op 28-10-2008 10:05
@ sjakkie: wat een prachtig nieuws, Sjakkie! Gefeliciteerd!
heikelien op 28-10-2008 11:53
Van mij mogen er nog meer lesjes (ehhh hoe heette het ook al weer) iconologie volgen. Dat boek lijkt mij ook leuk. maar eens even zoeken. en heerlijk dat je een nieuwe kous krijgt. mannen... hihihi
janneke op 28-10-2008 15:04
Hoi sanneke,
Die kous met een gordeltje, die ken ik wel. (werk in de zorg). De mensen die ze gebruikten waren er altijd heel tevreden over, het aantrekken gaat ook een stuk makkelijker dan die je nu hebt. Hopelijk ervaar jij dat ook ze!
 
 
 
santenkraam op 28-10-2008 15:12
@ janneke: dat is fijn om te horen! Dank je.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl